Sports Βusiness

La Liga: Τα χρήματα της CVC έφτασαν, οι επενδύσεις ξεκινούν και ξεθάβουν το «τσεκούρι του πολέμου»!

La Liga: Τα χρήματα της CVC έφτασαν, οι επενδύσεις ξεκινούν και ξεθάβουν το «τσεκούρι του πολέμου»!
Η LaLigaμπορεί να βρίσκεται αισίως στην 13η αγωνιστική, αλλά οικονομικά ο χρόνος έχει σταματήσει στις αρχές Αυγούστου, όταν η CVCέκανε… μπάσιμο στο ισπανικό πρωτάθλημα, ανακοινώνοντας πως θα επενδύσει περίπου 2.1 δις ευρώ σε αυτό. Η ώρα αυτή έφτασε και το -μη ισόποσο- μοίρασμα των χρημάτων, εκτός από επενδύσεις, φέρνει «πόλεμο»!
Σχετικά Άρθρα

Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της CVC πως επενδύει στη La Liga, διά στόματος του προέδρου της, Χαβιέρ Τέμπας, έρχεται η επιβεβαίωση πως το οικονομικό status των ισπανικών συλλόγων αλλάζει:

«Η CVC είναι έτοιμη να δώσει τα χρήματα στη La Liga. Πλέον, έχει δημιουργηθεί μία Ανώνυμη Εταιρεία, ονόματι La Liga Impulse, από την οποία η CVC θα διατηρεί το 9% του κεφαλαίου της. Όσο για το ποσό που θα δοθεί; Ανέρχεται στα 2.1 δις ευρώ!»

Παράλληλα, ο Juan Arbide, ο εκπρόσωπος του fund, καθόρισε τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν για κάθε σύλλογο, κατά τη χρήση του δανείου.

Αρχικά, το 70% του ποσού που θα λάβει οφείλει να το διαθέσει για τη βελτίωση των υποδομών του. Έπειτα, το 15% για μείωση χρεών, ενώ το υπόλοιπο 15% για αγορές παικτών, με την προϋπόθεση πως τα χρήματα θα ανακτηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Ο τελευταίος όρος περιορίζει αρκετά τους συλλόγους και μία μαζική φυγή ποδοσφαιριστών προς την Premier League, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη. Ωστόσο, αυτό που… καίει τις ομάδες είναι το ποσό που θα δουν να προστίθεται στα ταμεία τους.

Η μοιρασιά των χρημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλάνο που παρουσιάζει ο κάθε σύλλογος και όχι το έως τώρα όνομά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η Ρεάλ Σοσιεδάδ!

realearena2_-_Αντιγραφή.jpg


Οι Βάσκοι «κλείνουν» το μάτι στους Αμερικάνους!

Στο «πρόσωπο» των Βάσκων, οι Αμερικάνοι επενδυτές βλέπουν μία μεγάλη δύναμη για την επόμενη πενταετία στην Ισπανία, αλλά και την Ευρώπη, καθώς ήδη η Ρεάλ Σοσιεδάδ κοστολογείται στα 395 εκατ. ευρώ περίπου!

Με βάση αυτό το σκεπτικό, αναμένεται να λάβει 107 εκατ. ευρώ, τα οποία στοχεύουν στην «επιτάχυνση» κάθε αγωνιστικού, αλλά και επενδυτικού της πλάνου, με τη δημιουργία ενός μικρού γηπέδου 4.000 θεατών που θα ονομάζεται «Σουμπιέτα» να βρίσκεται στο επίκεντρο!

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός εργαστηρίου αθλητικής καινοτομίας, με εγκαταστάσεις διάγνωσης της φυσικής κατάστασης των αθλητών και χώρο εκπαίδευσης των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει αρκετές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από τους εκπροσώπους της CVC, αν η χωρητικότητα του Ανοέτα ήταν στις 60.000 θεατές και όχι στις 40.000, θα γινόταν λόγος για μία νέα υπερδύναμη, αλλά πιστεύεται πως υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν τα νυν «κακώς κείμενα»!

Σεβίλλη: Σύλλογος άλλης εποχής, αλλά τεράστιο μέγεθος!

Από την άλλη πλευρά, η Σεβίλλη δεν τυγχάνει της ίδιας εκτίμησης.

Λογίζεται ως ένας σύλλογος «παράξενος» και εν ολίγοις, οπισθοδρομικός από τον επενδυτικό κόσμο, που απομακρύνει αμερικανικά και αραβικά fund, καθώς ανήκει σε 4-5 Ανδαλουσιανές οικογένειες.

Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή «αύρα» και η δυναμική του συλλόγου τη φέρνει ψηλά στη χρηματιστηριακή αξιολόγηση, αφού η συνολική τιμή της κινείται μεταξύ των 2.9 και 3.5 δις ευρώ, γεγονός που θα της εξασφάλισε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε βελτιωτικές κινήσεις στο στάδιο της, Ραμόν Σάντσεθ Πιθκουάν, το οποίο τονίζεται πως έχει παραμεληθεί από τον πρόεδρο του συλλόγου, Χοσέ Κάστρο, ενώ στα επενδυτικά πλάνα περιλαμβάνεται και η επέκταση του αθλητικού της κέντρου, του Χοσέ Ραμόν Κισνέρος Παλάσιος.
estadio2.jpg


Οι ανοιχτές «πληγές» κρατούν την Μπέτις πίσω!

Παρόμοιο ποσό θα λάβει και η Ρεάλ Μπέτις, ένας σύλλογος αξίας 200-220 εκατομμυρίων, που φιλοδοξεί να ανεβάσει το αγωνιστικό της επίπεδο στα επόμενα 3-4 χρόνια.

Από τα 100 εκατ. ευρώ, το 15% αναμένεται να επενδυθεί σε ανανεώσεις παικτών, ώστε να παραμείνουν στο ρόστερ τα μεγάλα αστέρια του συλλόγου, ενώ ένα ίσο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρεών.

Η μεταγραφική ενίσχυση κρίνεται επίσης αναγκαία, αφού το ρόστερ της Μπέτις έχει χτυπητές ελλείψεις, ωστόσο τυχόν μεταγραφές, θα πρέπει να καλυφθούν από τα παραπάνω χρήματα, αφού τα 70 εκατ. ευρώ που απομένουν, προορίζονται για ανακαίνιση και βελτιωτικές κινήσεις στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, ώστε να είναι χρηστικό όλο τον χρόνο και να αποτελεί έναν τουριστικό πόλο έλξης, μέσω των εκδηλώσεων και του μουσείου.
Estadio Benito Villamarin, home ground of Real Betis Balompié. - Picture of  Estadio Benito Villamarín, Seville - Tripadvisor

Το «χέρι» της Ατλέτικο Μαδρίτης φτάνει έως τα… πιάτα των γιγάντων!

Στην περίπτωση της Ατλέτικο Μαδρίτης, η κατάσταση είναι πολύπλοκη.

Ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, αναμένεται να λάβει τα περισσότερα χρήματα από κάθε σύλλογο, χωρίς να γνωστοποιείται -ακόμη- το ακριβές ποσό. Το μόνο σίγουρο;

Χρήματα από το «μερίδιο» της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, θα φτάσουν στα δικά της ταμεία, για την υποστήριξη και ανάπτυξη των εμπορικών χώρων γύρω και μέσα από το στάδιο της, το Wanda Metropolitano.
Cruz y Ortiz Architects' Wanda Metropolitano declared the World's Best  Stadium | ArchDaily

Προφανώς, συνεχίζουν να εγείρονται ερωτηματικά και τα χρήματα που θα λάβουν οι γίγαντες του ισπανικού ποδοσφαίρου μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο σίριαλ φαίνεται πως θα έχει πολλά… επεισόδια, αφού κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον Φλορεντίνο Πέρεθ ή τον Τζοάν Λαπόρτα -ειδικά σε μία περίοδο που οι «μπλαουγκράνα» αναζητούν απεγνωσμένα έσοδα- να δέχονται να τους πάρουν «κομμάτι» από την πίτα αδιαμαρτύρητα!

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0